Arhivele Internetului din toate timpurile. Unde se gasesc si cine are acces la ele?

Arhivele internetului sau Internet Archive este o biblioteca digitala, non-profit, care are misiunea de a oferi acces universal la toate cunostintele. Aceasta ofera acces public gratuit la materialele digitalizate, inclusiv site-uri web, aplicatii software, jocuri, muzica, filme, videoclipuri, carti etc. In octombrie 2016, colectia arhivei depasea 15 petabytes.

Pe langa aceasta functie cunoscuta, organizatia este una activista, care pledeaza pentru accesul gratuit si liber la internet. Ea permite publicului sa incarce si sa descarce materiale digitale, in timp ce crawlerele sale lucreaza intens pentru a pastra cat mai multe date publice.

Internet Archive a fost fondata in anul 1996 si, in prezent, are un buget anual de 10 milioane de dolari, obtinute dintr-o varietate de surse, dintre care putem aminti serviciile de crawling, diversele parteneriate, subventii si donatii. Are sediul in San Francisco, California si centre de arhivare in alte doua orase: Redwood City si Richmond. Pentru a preveni pierderea datelor in cazul unui dezastru natural, arhiva incearca sa creeze copii in locatii cat mai indepartate, inclusiv in Biblioteca din Alexandria, Egipt.

Colectia bibliotecii include carti digitalizate si colectii speciale din diferite biblioteci si institutii de patrimoniu cultural din intreaga lume. Opereaza 33 de centre de scanare, in cinci tari, unde digitalizeaza aproximativ 1.000 de carti pe zi. Pe langa acestea, are cea mai mare colectie de programe software din intreaga lume.

Biblioteca deschisa este un nou proiect initiat de Internet Archive, care cauta sa includa o pagina web pentru fiecare carte publicata vreodata. Ea doreste sa devina o biblioteca cu acces web public. In prezent, contine textele complete din aproximativ 1.600.000 de carti din domeniul public, care sunt complet lizibile si pot fi cautate si descarcate.

46