Caracteristici fantastice pentru Android 10 pe care probabil uitati sa le folositi

In timp ce asteptati Android 11, amintiti-va de aceste functionalitati, usor de trecut cu vederea la Android 10.

Suntem oficial pe ultima suta de metri pentru lansarea Android 11, care se asteapta sa soseasca in orice saptamana acum. As fi dispus sa pariez ca exista cateva aspecte utile in versiunea actuala de Android, pe care fie le-ai trecut cu vederea in totalitate, fie ca te-ai gandit cateva minute si apoi ai uitat sa le folosesti in continuare.

Mod focalizare
Ne putem baza pe telefoanele noastre pentru a ramane conectati si productivi.

Android 10 a introdus o modalitate super-utila de a reduce astfel de momente de neatentie si de a va concentra exact acolo unde doriti. Se numeste Mod focalizare si ar putea fi doar instrumentul de recuperare a focalizarii de care aveti nevoie.

Modul de functionare al modului Focus este simplu: ii spui Android aplicatiile pe care vrei sa le reglezi si sa nu le folosesti – poate lucruri precum Twitter si orice servicii de mesagerie neesentiale pe care le ai pe telefon – si apoi fie iti setezi un program recurent pentru cand doriti ca acele aplicatii sa fie ascunse sau activati manual modul Focus, dupa cum este necesar.

Cum sa-l gasiti?
In versiunea Google de Android – ceea ce este prezent pe telefoanele Pixel, telefoanele Android One si alte dispozitive care nu sunt Samsung – deschideti sectiunea Bunastare digitala a setarilor sistemului. Gasiti si atingeti „Mod focalizare”, apoi selectati aplicatiile pe care doriti sa le blocati ori de cate ori este activ modul Mod focalizare. Daca doriti sa activati si sa dezactivati automat modul Focus in anumite zile si ore, atingeti „Setati un program” si introduceti zilele si orele dorite.

Notificari silentioase
Apropo de focalizare, Android 10 va face mai usor ca niciodata sa gestionati notificarile si sa le impiedicati sa va deranjeze. O parte din aceasta este posibilitatea de a seta notificarile ca „silentioase”, ceea ce inseamna ca notificarile vor aparea in continuare pe ecran, dar vor fi prezente intr-o sectiune inferioara separata a panoului de notificari.

Este o modalitate excelenta de a gestiona notificarile pentru lucruri precum alertele de fotografii, actualizarile meteo si orice altceva care nu este deosebit de important- orice doriti sa vedeti in cele din urma, dar mai degraba veti gasi dupa cum doriti in loc sa va intrerupa.

Cum sa-l gasiti?
Puteti seta orice notificare la silentios apasand si mentinand apasata, apoi selectand optiunea „Silentios” urmata de „Terminat” sau „Salvare”.

Subtitrare live
Aceasta functie urmatoare este conceputa in scopuri de accesibilitate – dar la fel ca multe alte caracteristici de accesibilitate Android, poate fi utila pentru aproape oricine.

Se numeste Live Caption si, asa cum sugereaza si numele sau, va permite sa vedeti subtitrari live – o transcriere in timp real a oricaror cuvinte rostite in orice fisier media redat de pe telefon. Data viitoare cand incercati sa vizionati un videoclip sau sa vizionati un podcast intr-un loc in care trebuie sa fiti linistiti (si unde nu aveti castile la indemana), amintiti-va ca exista un mod foarte convenabil de a citi ce se intampla fara trebuind sa emita orice sunet.

Cum sa-l gasiti?
Subtitrarea live este disponibila pe telefoanele Pixel si alte dispozitive „selectate”, deci poate fi sau nu prezenta pe telefonul dvs. Pentru a afla daca il aveti, incepeti sa redati un fel de continut media pe telefonul dvs. – un videoclip YouTube, un podcast, o inregistrare audio a dvs. recitand „Macbeth” in intregime sau orice altceva – si apoi atingeti volumul fizic al telefonului -butonul de sus sau de reducere a volumului.

 

52