Cele mai noi tehnologii de forare pentru puturi

Apa este un element esential al vietii, iar exploatarea resurselor subterane a condus la aparitia forajelor care sunt o sursa importanta de apa potabila. Forajul este procesul prin care se realizeaza o gaura verticala in scoarta terestra pentru a extrage aceasta resursa naturala esentiala pentru existenta umana.

Forajul nu poate fi realizat oricum, oriunde si de catre oricine. Pentru realizarea unui foraj de calitate este necesara o echipa cu experienta care sa dispuna de utilajele potrivite. TopForaje se foloseste de cele mai noi tehnologii si de instalatii performante pentru a realiza foraje de inalta calitate pentru puturi de adancimi diferite. Utilajele de ultima generatie ajung si pana la 500 de metri adancime, in functie de tehnica de foraj folosita.

Metoda de foraj utilizata tine cont de diferite caracteristici ale straturilor traversate si trebuie adaptata solului. In cazul adancimilor mici, forajul este de tip uscat, se realizeaza manual, iar tubulatura folosita este din PVC si are diametre specifice, in functie de modul de constructie al forajului de apa, adancimea forata sau debitul putului de apa.

In cazul forajelor cu adancimi medii, metodelele de foraj utilizate cel mai adesea sunt cele cu instalatii de foraj realizate in sistem uscat semimecanic sau cele hidraulice. Atunci cand vine vorba de forajele cu adancime mare, care pot avea adancimi de pana la 800 de metri, metoda utilizata este cea cu instalatii de foraj pentru adancimi mari, care utilizeaza un curent continuu de fluid ce ii permite sa strabata solul.

Forajele in sistem hidraulic prezinta pe langa multiplele avantaje si cateva dezavantaje, printre care posibilitatea comaltarii. Lichidul nu este foarte potrivit atunci cand vorbim de o perioada de forare indelungata.

Una dintre cele mai eficiente tehnologii de forare este reprezentata de forajul uscat cu ciocan de fund. Aceasta metoda este foarte eficienta deoarece sapa foarte repede si lasa un foraj foarte curat. In acest fel nu mai este nevoie sa apelati la alte operatiuni pentru ca apa sa devina limpede.

O alta varianta de ultima tehnologie este folosirea melcului rotativ. Acest tip de foraj este utilizat in locurile unde exista portiuni de roca moale.

Pentru a executa un foraj corect este necesara cunoasterea metodelor de forare, dar mai ales a factorilor care constituie obiectul forajului si anume cei care stapanesc circulatia apelor subterane.

Un foraj de apa nu este o simpla gaura realizata in pamant, asa ca este foarte important sa apelati la o echipa de specialisti din domeniu care sa aiba experienta si sa utilizeze cele mai noi instalatii care sa va garanteze un serviciu de calitate.

51

Fara comentarii

Scrie un comentariu