Cum sa va securizati routerul Wi-Fi si sa va protejati reteaua de domiciliu?

Routerul dvs. este poate cel mai important gadget din casa. Verifica tot traficul de intrare si de iesire. Acesta controleaza accesul la reteaua Wi-Fi de acasa si prin intermediul tuturor telefoanelor, tabletelor, laptopurilor si multe altele. Daca altcineva obtine acces la acea retea – indiferent daca este un hacker la distanta sau vecinul de alaturi, poate sa compromita aceste dispozitive.

Avand in vedere acest lucru, este esential sa va pastrati routerul in siguranta. Vestea buna este ca acesti pasi nu sunt prea dificili si nici nu necesita mult timp, reducand semnificativ riscul.

Schimbati parolele
Ar trebui sa utilizati securitatea WPA2 pentru a proteja accesul la routerul dvs., care necesita in mod esential ca fiecare dispozitiv nou sa trimita o parola pentru a va conecta. Acest lucru este activat in mod implicit la aproape fiecare router, dar daca nu este activ pe dispozitivul dvs., porniti-l prin setarile routerului. Este o idee buna sa schimbati parola Wi-Fi in mod regulat.

De asemenea, recomandam sa schimbati parola necesara pentru a accesa setarile routerului, deoarece multe persoane lasa doar valorile implicite la loc – si asta inseamna ca cineva care cunoaste valorile prestabilite sau care poate ghici ca ar putea reconfigura routerul. Ca in cazul oricarei parole, este foarte greu de ghicit, dar imposibil de uitat.

Mentineti actualizarea firmware-ului
Router-ul dvs. ruleaza software de nivel scazut numit firmware, care controleaza in esenta tot ceea ce face routerul. Stabileste standardele de securitate pentru reteaua dvs., defineste regulile despre care se pot conecta dispozitivele si asa mai departe.

Unele routere mai moderne se actualizeaza in fundal, dar orice model ai, merita sa te asiguri ca firmware-ul este actualizat. Acest lucru inseamna ca aveti cele mai recente corectii de erori si corectii de securitate si sunteti protejati de orice exploatari tocmai au fost descoperite.

Dezactivati accesul la distanta, UPnP si WPS
O multime de routere sunt dotate cu functii concepute pentru a facilita accesul la distanta din afara casei dvs., dar daca nu aveti nevoie de acces la nivel de administrator la routerul dvs. din alta parte, puteti dezactiva aceste functii in mod sigur de pe panoul de setari al routerului. In plus, majoritatea aplicatiilor de acces la distanta functioneaza bine fara ele.

Utilizati o retea de oaspeti, daca este posibil
Daca routerul dvs. are optiunea de a difuza o asa-numita retea de oaspeti, profitati de aceasta. Dupa cum sugereaza si numele, inseamna ca puteti acorda oaspetilor dvs. acces la o conexiune Wi-Fi, fara a-i lasa sa ajunga in restul retelei dvs.

Pastrati securitatea in minte
In ciuda a zeci de ani de neglijare relativa, majoritatea routerelor lansate in ultimii doi ani vin cu o securitate excelenta incorporata. Producatorii apreciaza mai mult ca niciodata importanta securitatii si fiabilitatii routerului, astfel incat produsele sunt mult mai usor de utilizat decat erau inainte. Acum se ocupa de setarile cheie de securitate pentru dvs.

86