Fabricile Apple functioneaza, dar furnizorii se tem de cererea iPhone

Pe masura ce China isi redeschide economia dupa luni de blocare, fabricile de iPhone Apple sunt in mare parte functionale. Dar, odata cu raspandirea pandemiei coronavirusului in intreaga lume, intrebarea urgenta pentru companie este cati cumparatori vor fi atat pentru modelele actuale, cat si pentru noua serie de telefoane asteptate toamna.

Un functionar superior al unuia dintre cei mai mari contractori de la Apple a declarat ca ordinele Apple pentru trimestrul care se incheie in Martie vor scadea cu 18% fata de anul precedent. Raspandirea productiei pentru telefoanele noi care functioneaza cu retele 5G de generatie viitoare a fost amanata, desi este inca posibil ca telefoanele 5G sa poata fi lansate asa cum este programat in toamna.

„Nimeni nu mai vorbeste despre forta de munca sau lipsa materialelor (in China). Acum toata lumea se uita daca cererea din SUA si Europa ar putea sa tina pasul ”. „Acum se concentreaza cererea consumatorilor din SUA si Europa.”

Unul dintre furnizorii cheie de afisaj Apple se pregateste pentru un nivel similar de contractie. Compania a anticipat livrarea a 70 de milioane de afisaje pentru iPhone in acest an, dar are in vedere acum reducerea acestei tinte cu mai mult de 17% la 58 de milioane de unitati.

De asemenea, compania intentioneaza sa reduca forta de munca la liniile sale de productie desemnate de Apple in fabrica sa din Vietnam.

Apple a refuzat sa comenteze pentru aceasta poveste.

La inceputul acestei luni, compania a inchis magazinele de vanzare cu amanuntul din intreaga lume, chiar daca a inceput sa redeschida magazinele din China. Cu o mare parte a Europei si a Statelor Unite in ceea ce priveste blocarea si somajul in crestere la nivel global, nu exista prea multa claritate atunci cand cererea ar putea reveni.

De asemenea, compania s-ar putea confrunta cu probleme suplimentare ale lantului de aprovizionare, deoarece tari, inclusiv Malaezia si Vietnam, impun noi restrictii pentru combaterea coronavirusului.

„Lucrurile se schimba de la o zi la alta din cauza intreruperilor lantului de aprovizionare, asa ca este dificil sa elaborezi orice comentariu semnificativ in acest moment despre oferta si cerere”, a declarat un oficial la un furnizor din Malaezia.

In februarie, Apple si-a retras prognoza de vanzari pentru trimestrul incheiat in Martie, fara a da una noua. Actiunile au scazut cu peste 15% de la inceputul anului.

„Scenariul nostru de caz presupune un soc pentru cererea trimestrului de iunie, cu rezultate imbunatatite constant” in a doua jumatate a anului, mai degraba decat o recuperare „in forma de V”, a analizat Michael Walkley, analistul Canaccord Genuity, intr-o nota pentru investitori pe 18 martie.

In Statele Unite, cel putin, consumatorii par incerti daca vor relua cheltuielile. Intr-un sondaj efectuat pe mai mult de 2.600 de adulti din SUA, realizat de Civis Analytics, efectuat in perioada 18-20 martie, mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca au planuit sa cheltuiasca aproximativ la fel pentru electronica de consum ca inainte de izbucnirea virusului, daca situatia se mentine la fel in saptamanile urmatoare.

Dar, daca situatia se agraveaza, respondentii au fost impartiti uniform, aproximativ o treime fiecare spunand ca vor cheltui mai putin, la fel sau mai mult pentru electronica de consum atunci cand conditiile revin la normal.

O astfel de ambiguitate a facut dificil pentru furnizorii Apple sa evalueze modul in care 2020 va avea loc.

Unul dintre producatorii de senzori pentru iPhone a declarat ca compania continua sa produca si sa expuna piese pentru dispozitivele Apple si ca primul trimestru de anul acesta care se incheie in Martie a fost mai bun decat anul trecut, cu cel de-al doilea trimestru probabil ca volumul este mai mare decat anul precedent.

40