Huawei ar putea detrona Google Maps cu propria sa tehnologie

Huawei dezvolta un „serviciu de cartografiere”, conform unui raport al presei China Daily, aparent conceput pentru a contesta Google Maps, dar nu modul in care v-ati putea astepta. Serviciul este aparent destinat dezvoltatorilor de software, ceea ce inseamna ca aplicatiile care ofera servicii de navigatie sau de calatorie ar putea folosi tehnologia de mapare planificata de Huawei.

Un reprezentant Huawei a declarat ca serviciul de mapare, numit Map Kit, va oferi dezvoltatorilor un sistem de navigatie stradala pe care il pot folosi in aplicatiile lor, precum si o modalitate de a arata utilizatorilor conditii de trafic in timp real. Executorul a mai spus ca Map Kit va suporta maparea cu realitate augmentata.

Map Kit va fi conectat la serviciile de cartografiere locale, iar Huawei va fi partener cu Yandex, un gigant de servicii de internet din Rusia care furnizeaza deja harti si servicii de mapare. Directorul general al unei asociatii din industria de telecomunicatii a mai spus ca Huawei are statii de baza pentru telecomunicatii care pot oferi informatii complementare datelor de pozitionare prin satelit. Un alt partener important va fi Booking Holdings, dar, intrucat Booking se bazeaza in prezent pe Google Maps pentru serviciile sale, cel mai probabil va fi din pozitia de client, nu de furnizor de date.

Investitii din partea Huawei

Huawei ar trebui sa investeasca foarte mult pentru a concura cu Google Maps. Google a avut un succes rasunator, fiind lansat in 2005, iar in 2013 deja cumpara Waze pentru 996 milioane dolari. Reprezentantii Huawei sustin ca intentioneaza sa ramana la utilizarea Android pe smartphone-urile lor, cel putin deocamdata.

Noul serviciu Huawei vine in urma restrictiilor comerciale ale guvernului american asupra Huawei, ceea ce a determinat compania sa-si creeze propriul hardware si software pentru a reduce dependenta de tehnologia fabricata in SUA. In mai, guvernul american a acordat o licenta care expira pe 19 august, care permite companiilor tehnologice americane sa continue sa lucreze cu Huawei. Dar inca exista incertitudine daca Huawei va putea continua sa foloseasca Android pe smartphone-uri pe termen lung.

Map Kit va fi lansat in luna octombrie a acestui an si va cuprinde 150 de tari si regiuni si va fi disponibil in 40 de limbi.

30