Huawei dezvolta un alt sistem de operare

Huawei a anuntat un nou sistem de operare numit HarmonyOS, care ar putea inlocui Android „imediat”, daca este necesar.

Richard Yu, CEO al diviziei de consumatori a gigantului tehnologic chinez, a dezvaluit vineri HarmonyOS in cadrul conferintei de dezvoltatori Huawei de la Dongguan, dezvaluind ca va functiona pe smartphone-uri, televizoare inteligente si alte dispozitive conectate la internet.

Aceasta capacitate de a lucra pe diferite platforme si dispozitive o face „complet diferita de Android si iOS”, potrivit dlui Yu, care a spus ca va fi si complet open source.
„Puteti sa va dezvoltati aplicatiile o singura data, apoi sa le implementati flexibil intr-o serie de dispozitive”, a spus el.

Smartphone-urile si tabletele Huawei ruleaza in prezent pe sistemul de operare Android Google, insa tensiunile comerciale crescande intre SUA si China au obligat firma chineza sa urmareasca rapid dezvoltarea propriului sistem de operare.

Google a fost obligat sa suspende licenta Android a Huawei in Mai, dupa ce guvernul american a adaugat-o la o lista de firme cu care companiilor americane le este interzis sa faca afaceri. Administratia Trump a mentionat ingrijorarea ca Huawei are legaturi cu statul chinez si ar putea folosi dispozitivele sale pentru a spiona SUA.

Domnul Yu a dezvaluit anul trecut ca Huawei lucra la propriul sau sistem de operare ar trebui sa fie legata vreodata de Google, cu toate acestea, a declarat ca este doar un „plan B” si ca preferinta lui este sa continue sa lucreze cu gigantul tehnologic din SUA.

Presa chineza a raportat recent ca noul sistem de operare ar putea fi implementat intr-un nou set de telefoane care va fi lansat inainte de sfarsitul anului.
Intr-un comunicat de presa, Huawei a descris HarmonyOS drept un „sistem de operare usor, compact”, care va fi folosit mai intai pe dispozitive inteligente precum ceasuri inteligente si boxe inteligente.

Acesta sustine ca ofera patru caracteristici tehnice distincte care il diferentiaza de sistemele de operare rivale, etichetandu-le: Seamless, Smooth, Secure si Unified.

 

43