Inscrisa pe lista neagra de SUA, Xiaomi spune ca nu este o „companie militara comunista chineza”

Cu doar cateva zile ramase in functie, administratia Trump a adaugat un alt producator chinez de smartphone-uri pe lista companiilor pe lista neagra.

Joi, Departamentul Apararii SUA a adaugat Xiaomi pe lista „companiilor militare chineze comuniste care opereaza direct sau indirect in Statele Unite”.

„Departamentul este hotarat sa evidentieze si sa contracareze strategia de dezvoltare a fuziunii militare-civile a Republicii Populare Chineze (RPC), care sprijina obiectivele de modernizare ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), asigurandu-i accesul la tehnologii avansate si expertiza dobandita si dezvoltata de chiar si acele companii din RPC, universitati si programe de cercetare care par a fi entitati civile „, se arata in declaratia din DoD.

Xiaomi s-a alaturat astfel Huawei si numeroase alte companii chineze, majoritatea din sectoarele aviatiei, energiei nucleare, infrastructurii si semiconductorilor, pe aceasta lista. Companiilor americane li se interzice sa investeasca in companii de pe lista, iar cei care sunt investiti trebuie sa-si cedeze participatiile in aceste firme pana la 11 noiembrie 2021.

Intr-o declaratie postata pe site-ul sau, Xiaomi a spus ca „nu este detinuta, controlata sau afiliata armatei chineze si ca nu este o„ Companie militara chineza comunista ”, astfel cum este definita in NDAA.

„Compania a respectat legea si a functionat in conformitate cu legile si reglementarile relevante ale jurisdictiilor in care isi desfasoara activitatea. Compania reitereaza faptul ca furnizeaza produse si servicii pentru uz civil si comercial”, se arata in comunicat.

Este demn de remarcat faptul ca acest lucru nu inseamna ca companiilor americane li se interzice sa faca afaceri cu Xiaomi, asa cum sunt si in cazul Huawei. Pe langa faptul ca se afla pe aceasta lista, Huawei se afla si pe „Lista entitatilor” din SUA, care impune un set de reguli mult mai restrictiv companiilor listate.

Xiaomi este o companie orientata spre consumator si nu produce echipamente de telecomunicatii precum Huawei, dar a fi identificata ca o amenintare potentiala in SUA cu siguranta nu ii face companiei niciun favor. Cu Trump in plecare si Joe Biden preluand functia pe 20 ianuarie, Xiaomi poate spera ca noua administratie va reveni asupra deciziei.

96