Iti doresti vechea varianta de Windows?

Windows 10 a fost un succes critic de la lansarea sa, dar daca aveti nevoie sau doriti sa reveniti la o versiune mai veche de Windows, este suficient de usor sa invatati cum sa dezinstalati Windows 10 si sa il reintroduceti in versiunea preferata. Din pacate, nu exista niciun sistem automat pentru versiunile mai vechi – va trebui sa creati copii de rezerva ale fisierelor dvs., sa urmariti anumite medii de instalare si sa gasiti cheia software pentru a reveni la computerul „vechi”.

Fiti constienti si de faptul ca noile computere (in special comprimatele) pot contine componente care nu au fost fabricate atunci cand au fost vandute versiuni Windows mai vechi cum ar fi Windows 8.1 sau Windows 7.

Daca ati facut upgrade de la Windows 8.1 sau 7 in ultimele 30 de zile, exista o metoda mai simpla de rulare care necesita foarte putin efort si nu sterge fisierele. Cu toate acestea, va trebui sa instalati o versiune mai veche a Windows sau sa treceti la Linux pentru a dezinstala Windows 10 fara a lasa in urma un hard disk gol.

Inainte de a incepe orice altceva, creati copii de rezerva ale fisierelor importante ale computerului intr-o locatie separata. O unitate externa sau un serviciu de stocare in cloud este bine, atata timp cat este deconectat fizic de la computerul Windows pe care veti lucra.

Este, de asemenea, o idee buna sa descarcati drivere pentru diferitele componente ale computerului inainte de a incepe procesul de instalare. Acest lucru va face mai usoara punerea in functiune daca Windows nu selecteaza automat driverele corespunzatoare.

Pentru Windows 8.1, Microsoft ofera un serviciu de descarcare care va permite sa trimiteti fisierele de instalare pe un DVD nou sau chiar sa utilizati o unitate flash. Daca instalati o versiune mai veche de Windows, veti avea nevoie de discul original (si, eventual, de un CD extern sau DVD burner, daca noul laptop nu are o unitate de disc).

Revenind la Windows 8.1

Dupa ce ati terminat de facut copii de rezerva ale fisierelor si programelor, eliminati toate celelalte unitati externe de stocare, carduri sau discuri si introduceti discul sau unitatea de instalare Windows. Reporniti computerul si porniti-l de pe unitatea respectiva.

Aceasta necesita, de obicei, introducerea unei comenzi de la tastatura pentru a deschide meniul de incarcare sau introducerea BIOS-ului (sau UEFI pe laptopuri si tablete mai noi) si selectarea manuala a unitatii. Pentru discuri, selectati unitatea CD sau DVD.

Instalare
Apasati clic pe „Accept termenii licentei”, apoi pe „Urmatorul” in ecranul de licenta. Urmatorul ecran are doua optiuni, „Upgrade” si „Custom.” Alegeti personalizat – sistemul de instalare Windows 8.1 nu poate trece de la o versiune mai noua a Windows la una mai veche.

Pe acest ecran va trebui sa selectati unitatea de instalare sau partitia. Daca computerul are doar o unitate hard disk sau un SSD, atunci aceasta este cea mai mare partitie disponibila. Aveti doua optiuni aici: Faceti clic pe unitate si apoi faceti clic pe „Next” pentru a pastra fisierele vechi Windows intr-un folder din noua instalare.

Acest lucru este util ca metoda de backup secundar, dar nu va pastra programele instalate si pot aparea probleme de compatibilitate sau permisiune cu accesarea fisierelor vechi. In general, este mai bine sa incepeti sa incarcati formatul unitatii de instalare: faceti acest lucru facand clic pe „Format”, apoi pe „OK”. Asteptati ca unitatea primara sa fie formatata, apoi faceti clic pe „Next”.

In ecranul urmator, programul de instalare va copia fisierele Windows de pe suportul de instalare pe computer si va incepe sa instaleze sistemul de operare in sine. Acest lucru poate dura ceva timp.

Dupa cateva minute, ar trebui sa vedeti Windows 8.1 sa inceapa primul proces de boot. Aici veti selecta cateva setari personale. Urmati instructiunile de pe ecran, introducandu-va numele de utilizator si parola, atunci cand vi se solicita. Faceti clic pe „Finalizare”.

 

51