„Nu exista nicio cale prin care SUA ne pot zdrobi”, afirma fondatorul Huawei

Fondatorul Huawei a iesit la lupta impotriva guvernului S.U.A., dupa ce a afirmat ca „SUA nu ne poate zdrobi”. Ren Zhengfei, care a infiintat compania de telecomunicatii in 1987, nu face deseori declaratii publice, insa, intr-un interviu rar cu BBC, a afirmat in mod sfidator ca afacerea Huawei creste in cauza presiunilor exercitate de guvernul american. SUA investigheaza Huawei privind niste afaceri cu Iranul. CFO Meng Wanzhou a fost arestata in timpul unei calatorii in Canada.

„Lumea are nevoie de Huawei pentru ca suntem mai avansati. Chiar daca vor convinge mai multe tari sa nu ne foloseasca temporar, am putea sa scuturam putin lucrurile”, a declarat Ren la BBC prin intermediul unui traducator. „Pentru ca SUA continua sa ne orienteze si sa gaseasca tot felul de motive, ne-a fortat sa imbunatatim produsele si serviciile noastre”.

Ren a numit arestarea lui Meng – fiica sa, care poate fi extradata in S.U.A. – „un act motivat politic [care] nu este acceptabil”. „Nu are niciun impact asupra afacerii Huawei pierderea libertatii a lui Meng Wanzhou, de fapt, noi crestem chiar mai repede”, a spus el. „S-ar putea sa fi crezut ca daca au arestat-o, Huawei ar cadea, dar nu am cazut. Inca mai mergem inainte.”

Legislatia interzice guvernului si contractorilor sa utilizeze kitul Huawei – care include o gama larga de echipamente de retea si tehnologie de infrastructura, precum si smartphone-uri – dar SUA a incercat, de asemenea, sa convinga aliatii sai internationali sa urmeze exemplul.

Australia, Noua Zeelanda si Japonia au facut-o; aceasta din urma a interzis echipamentul ZTE si Huawei in decembrie, in timp ce Australia, Canada, Noua Zeelanda si SUA au fost de acord sa faca acest lucru la sfarsitul anului 2018.

Cu toate acestea, Huawei a castigat o amanare in Marea Britanie. Acest aparent vot de incredere, care este in contrast puternic cu pozitia Statelor Unite, determina Huawei sa isi dubleaza eforturile si prezenta in Regatul Unit. „Vom continua sa investim in U.K, inca ne incredem in Regatul Unit si speram ca UK va avea incredere si mai mare in noi. Vom investi mai mult in Marea Britanie, daca SUA nu are incredere in noi, atunci ne vom schimba investitia din S.U.A.”, a declarat Ren pentru BBC.

34