5G vs. Wi-Fi: diferenta dintre acestea si motivul pentru care veti avea nevoie de ambele

Intram in era 5G si, desi nu a adus neaparat revolutia mobila pe care unii o asteptau, ar putea sa o faca in urmatorii cativa ani. Actualul 5G este mai bun decat 4G, dar ofera doar imbunatatiri minime la viteza de descarcare, dar, in cele din urma, ar trebui sa imbunatateasca dramatic viteza de descarcare, sa elimine aproape latenta si sa reduca congestia din retelele mobile.

Cu alte cuvinte, 5G va va oferi conexiunea Wi-Fi pentru banii sai.

In timp ce Wi-Fi si 5G se vor opune reciproc, toate semnele indica faptul ca avem nevoie de ambele tehnologii pentru a profita din plin de internetul de maine. In timp ce 5G va fi fara indoiala la indemana in multe situatii, Wi-Fi, care este inca in curs de dezvoltare si actualizare, va fi util in alte situatii. Si ar putea ajunge sa lucreze impreuna pentru a va imbunatati reteaua wireless, cum ar fi in cazul internetului de acasa 5G.

Care este diferenta dintre 5G si Wi-Fi?
Avem o explicatie detaliata a ceea ce este 5G, dar pe scurt, 5G este termenul umbrela pentru a cincea generatie de tehnologie de retea celulara si cuprinde o multime de elemente diferite. Retelele celulare sau mobile se bazeaza pe benzi de spectru licentiate, care sunt licitate la cel mai mare ofertant. Operatorii, precum Verizon si AT&T, trebuie sa plateasca pentru a utiliza aceste benzi. Pentru a lansa acoperirea, trebuie sa construiasca o retea de statii de baza conectate capabile sa trimita un semnal suficient de puternic pentru ca reteaua sa deserveasca mai multi oameni (mii in zonele urbane) simultan. Pentru a-si recupera investitiile si pentru a extinde si mai mult infrastructura de retea, se bazeaza pe plata abonamentelor noastre.

Promisiunea 5G
Perspectiva unor viteze de descarcare intre 1 Gbps si 10 Gbps si o viteza de incarcare sau latenta de doar 1 milisecunda (ms) ii determina pe oameni sa fie incantati de o retea 5G mai robusta. Aceste viteze sunt comparabile cu ceea ce ati vedea dintr-o conexiune fizica, prin cablu. Cu toate acestea, realitatea este ca de obicei nu vom ajunge aproape de vitezele maxime teoretice. Si chiar daca am face-o, nu ar mai fi pentru inca cativa ani.

Promisiunea Wi-Fi 6
Wi-Fi Alliance (si industria in ansamblu) a acceptat nevoia de ceva mai putin nedumeritor, astfel incat urmatorul standard, 802.11ax, este comercializat ca Wi-Fi 6. Aceasta conventie de denumire mai simpla este aplicata si retroactiv, astfel incat 802.11ac va deveni Wi-Fi 5 si asa mai departe. Noul standard Wi-Fi 6 ofera viteze mai mari – de cel putin patru ori mai rapide decat Wi-Fi 5, in anumite conditii -, dar aduce si imbunatatiri ale eficientei si capacitatii concepute pentru a face fata numarului tot mai mare de dispozitive wireless conectate la internet din casa medie. La fel ca 5G, Wi-Fi 6 va completa, nu inlocui, standardele Wi-Fi existente, mai ales avand in vedere faptul ca dispozitivele reale vor trebui sa adauge si suport pentru versiunile mai noi de Wi-Fi. Teoretic, viteza maxima Wi-Fi 6 depaseste aproximativ 9,6 Gbps, dar probabil ca nu o veti atinge niciodata in utilizarea reala cu conexiunea dvs. la internet.

Viitorul conectivitatii la internet
Pe masura ce din ce in ce mai multe routere au Wi-Fi 6 incorporat in ele si din ce in ce mai multe turnuri celulare raspandesc retelele 5G, viteza noastra de internet, atat acasa, cat si in deplasare, va deveni mai rapida, cu o latenta mai mica. Vor aparea si mai multe tehnologii si smartphone-uri 5G. Pe masura ce avansurile compatibile cu 4G, cum ar fi jocurile mobile online si streamingul mobil, viteza 5G, vor permite o serie de cazuri de utilizare noi, cum ar fi masinile conectate.

38