Aniversarea de 20 de ani de Google: inovatii, dar si controverse

Pe 27 septembrie, Google a anuntat lumea ca a implinit 20 de ani. Cand Ben Gomes s-a alaturat companiei in 1999, la un an dupa infiintare, isi aminteste cum co-fondatorul Larry Page i-a spus ca atunci cand vine vorba despre serviciul lor, cautarea trebuie sa fie expansiva si rapida.

“Conteaza viteza”, acesta a fost mesajul, probabil la fel de mult pentru noi, cat este si pentru utilizatori”, a declarat Gomes intr-un interviu saptamana trecuta cand a vorbit despre aniversarea companiei.

Mesajul a rezonat-este evident ca ori de cate ori cauti ceva pe Google, timpul de asteptare se reduce la aproximativ o jumatate de secunda.

Astazi, Gomes executa toate cautarile Google. Intr-o sala de conferinte la sediul Google din Mountain View, California, Gomes a vorbit despre perioada de inceput a companiei precum si despre misiunea acesteia.

Emily Moxley, veteran Google de noua ani care conduce gestionarea produselor pentru pagina cu rezultatele cautarii, a fost o alta prezenta importanta la conferinta. Ea isi aminteste si in prezent de obsesia lui Larry in cee ace priveste viteza si sustine ca acesta a fost intotdeauna preocupat de a face lucrurile repede.

Google in prezent
In prezent, Google este motorul dominant de cautare de pe planeta. Page si co-fondatorul Sergey Brin au contribuit practic la crearea internetului, care in 1998 era inca un amestec de continut difuzat.

Serviciul de cautare a adus informatii la indemana noastra printr-o interfata de utilizator simpla, inca utilizata in prezent. A devenit astfel o parte a vietii noastre in asa masura incat am transformat numele sau intr-un verb. Astazi, oamenii fac mai mult de 1 miliard de cautari pe Google in fiecare zi.

Pentru a sarbatori aniversarea de 20 de ani, Google a dezvaluit in aceasta saptamana functii noi care vizeaza actualizarea cautarii pentru a rezona cu modul in care utilizatorii au schimbat maniera in care cauta lucrurile online.

De exemplu, noi “carti de activate” va pot arata cautari similare sau din trecut daca planuiesti ceva pe termen lung ( precum o vacanta). O verziune reviziuta de Google Imagini va ofera mai mult context in jurul imaginilor din motorul de cautare.

Dar pentru tot impactul pozitiv pe care l-a avut Google, se confrunta, de asemenea, cu unele dintre cele mai mari provocari in prezent. Se lupta impotriva folosirii platformei sale pentru raspandirea stirilor false.

Gomes sustine ca, in cei 20 de ani, firma sa nu doreste altceva decat sa se imbunatateasca constant.

50