Top idei de francize pentru anul 2021

O franciză este o afacere în care întreprinzătorii independenți folosesc drepturile asupra numelui, logo-ului și produselor unei companii mai mari pentru a-și desfășura activitatea individual.
Francizorul este proprietarul unei companii mai mari care vinde drepturile de licențiere a afacerii, iar francizatul este proprietarul terț și operatorul locațiilor comerciale. În schimbul compensației și a obligațiilor specificate în acordul de franciză, francizorul îl asistă pe francizat în instruirea personalului, comercializare, marketing și multe altele pentru a-și vinde produsele sau serviciile.

Fiecare francizor necesită o taxă inițială. Aceasta poate varia în funcție de domeniul de activitate pe care îl are compania respectivă.

Când evaluați o investiție în afaceri, este important să știți dacă oportunitatea merită banii. Determinarea profitabilității unei francize nu este o știință exactă, dar există câțiva factori de luat în considerare, precum rentabilitatea, asistența primită din partea francizorului, timpul alocat pentru deschiderea acesteia, locul unde se va desfășura activitatea, renumele mărcii sau brand-ului ales, etc.

Avantajele cumpărării unei francize:

  • Francizele oferă independența proprietății întreprinderilor mici, susținută de beneficiile unei rețele de afaceri mari.
  • Nu aveți neapărat nevoie de experiență în afaceri pentru a conduce o franciză. Francizorii oferă, de obicei, instruirea de care aveți nevoie pentru a opera modelul lor de afaceri.
  • Francizele au o rată de succes mai mare decât afacerile înființate.
  • Este posibil să vă fie mai ușor să asigurați finanțarea unei francize. Cumpărarea unei francize poate costa mai puțin decât să-ți începi propria afacere de același tip.
  • Francizele au adesea o reputație și o imagine stabilită, practici dovedite de management și de lucru, acces la publicitate națională și asistență continuă.

 

Cum să evaluați o oportunitate de franciză?

Nicio franciză nu este unică. Antreprenorii care doresc să deschidă o franciză trebuie să țină cont de constrângerile bugetare și de sistemul de sprijin al francizorului în timpul fazei de evaluare.

Care sunt cele mai rentabile domenii pentru a construi o franciză în 2021?

În România își desfășoară activitatea peste 500 de firme în regim de franciză, iar numărul acestora crește de la un an la altul.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de selecția unei francize de succes. Nu este o întrebare surprinzătoare. Majoritatea francizaților, în mod ideal, vor să investească într-o franciză care obține un profit destul de consistent. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 a arătat că chiar și francizele de succes trebuie să se poată adapta în această perioadă fără precedent.

Ei bine, acesta a fost un an cu multe încercări pentru domeniile de activitate, însă dezvoltarea propriei afaceri poate fi cea mai bună alegere.

Printre cele mai profitabile francize se numără cele din domeniul beauty, educație, servicii de training, zona de construcții, horeca, retail, dar si opțiunea pentru o franciza de videochat.

26